Reflexions per al curs 2014-2015

Xavier Carrasco, director editorial de Text-La Galera

El passat mes de juny publicàvem un post en aquest bloc en què dèiem, després d’afirmar que estàvem molt satisfets del curs que acabava, que havia estat un curs difícil per la incertesa que ens impedia treballar amb comoditat i seguretat. Preguntàvem aleshores: “si el nostre objectiu és servir l’escola catalana i fornir-la de materials educatius de qualitat i adequats, quins projectes havíem de fer, tenint en compte les notícies confuses i sovint contradictòries a l’entorn de la LOMCE i la seva aplicació a Catalunya?”.

Aquest nou curs va començar amb una situació semblant: per una banda tenim una reforma en marxa, que té una contestació molt forta i molt àmplia al nostre país però que està vigent i és de compliment obligatori, i per l’altra banda no teníem pistes de com volia plantejar el govern de Catalunya l’arribada d’aquesta reforma a l’ESO. Però això sortosament ha canviat, i ja podem dir que el Departament d’Ensenyament ha fet un pas endavant i ha començat a explicar la seva proposta curricular per a l’ESO. Ens satisfà constatar que s’ha avançat molt en el plantejament i també ens agrada el que hem començat a saber, encara que lògicament es tracta d’una proposta provisional. Ens agrada per exemple veure que les matèries artístiques i també la tecnologia seran considerades matèries comunes que cursaran tots els alumnes. I ens agrada que la proposta s’organitzi al voltant de l’adquisició de les competències bàsiques, que esdevenen objectius d’aprenentatge.

Encara que sigui provisional, aquesta proposta és una eina de treball importantíssima per nosaltres, perquè ens ajuda a confirmar que estem alineats amb les directrius de la Conselleria. No és que ens posem a treballar ara en els nous projectes, perquè que no ens hem aturat mai. Tenim les nostres pròpies idees i, juntament amb els nostres autors i col·laboradors (docents en actiu la gran majoria), estem preparant de fa un temps nous materials per al curs que ve.

Un últim comentari: veient la immensa feinada que tenim per davant preparant els nous projectes educatius (que ocuparà unes quantes dotzenes de persones durant uns quants mesos) ens sorprèn que hi hagi qui no veu el valor de la nostra feina i la utilitat dels llibres (en sigui usuari o no) i que critiquin durament els docents que trien aquesta eina (entre moltes altres!) per fer la seva feina. Sobre això, tres reflexions:

-Tothom és lliure de triar la seva manera de treballar. Els partidaris de fer servir llibres de text no voldran convèncer els detractors, ni criticaran el seu mètode de treball. A l’inrevés sí que passa sovint.

-Aquestes veus que demanen la mort del llibre de text potser no s’han adonat que el model al qual es refereixen ja ho és, de mort, de fa anys. Almenys per alguns editors. Els materials que publiquem ara no tenen gaire a veure amb l’estereotip al qual es refereixen, que és un model superat. Avui els projectes són molt més rics, versàtils i complexos, i estan formats per diversos materials i sovint inclouen també serveis.

-Crec sincerament que el llibre és una eina valuosa i útil que no pressuposa una manera de treballar, una metologia. És una ajuda però no és cap solució màgica, i no estalvia a mestres i professors fer la feina que els pertoca.

Una mostra d’aquest últim punt és la nostra nova web, que, més enllà de ser un catàleg de la nostra oferta, recull i ordena tots els recursos que oferim als usuaris dels nostres materials. Si no la coneixeu, us convidem a visitar-la: www.text-lagalera.cat.

Desitgem que tingueu un bon trimestre a la vostra escola o institut; si durant el curs teniu qualsevol comentari a fer-nos o idea a plantejar no dubteu de contactar-nos al correu editorial@text-lagalera.cat.

Aquesta entrada ha esta publicada en TIC. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s