Tanquem un curs que ha estat –un cop més, i és bo que sigui així– intens, ple de projectes, amb nervis i amb alegries… I també amb alguna sorpresa, no totes agradables.
Si algun fet ha destacat aquest curs, i especialment els últims mesos, és el protagonisme que ha tingut l’educació en el discurs públic. Potser com mai, ha estat al centre del debat.
Hi ha hagut múltiples aportacions des de diferents àmbits, però totes (o gairebé) en el mateix sentit: és necessari un canvi. Els projectes d’innovació educativa i les entitats que els impulsen (algunes de nova creació) han omplert pàgines als diaris, espai als mitjans audiovisuals i a les xarxes socials i han fet arribar el seu missatge de canvi a la societat.
No cal dir que ens sumem a aquest discurs; és més: des de la nostra àrea d’activitat hi contribuïm també, modestament però de manera decidida. I és que sí, també es pot fer innovació, i es pot ajudar els protagonistes reals del procés —els docents i els alumnes—, mitjançant eines educatives potents i versàtils i oferint recursos de tota mena a la comunitat educativa.
Per això ens dol quan sovint s’exclouen de qualsevol procés d’innovació els anomenats “llibres de text” (un genèric de vegades despectiu que en realitat és una metonímia de “les editorials”, un altre genèric simplificador que no permet distingir els matisos o les grans diferències que hi ha entre les empreses del ram).
De debò algú es creu que les empreses que ens dediquem a fer continguts i recursos educatius, o a oferir determinats serveis a l’escola, fem els mateixos “llibres de text” de fa 40, 20, 10… o fins i tot 5 anys? Algú creu que les propostes didàctiques, el plantejament, els formats, l’ús que es proposa són els mateixos ara que els d’uns anys enrere?
Doncs no, no és així. Estem convençuts que tenim un paper en l’educació d’aquest país, i també que el que oferim és rellevant perquè ens hem adaptat als nous temps i a les noves necessitats. I no només això, sinó que sovint hem estat referents i hem liderat aquest afany d’innovació, treballant colze a colze amb les escoles, fent equip i col·laborant amb els mestres i professors. Tenim dos motius per compartir aquest afany de millora i de regeneració: l’interès, perquè pensem en el nostre negoci i el volem pròsper, i la vocació; que ningú oblidi que som, per damunt de tot, educadors.
No ho tenim fàcil, hem de superar moltes incerteses (què passa quan es publica una reforma educativa que ningú vol però és de compliment obligat?), dificultats (la resposta del Departament d’Ensenyament a la pregunta anterior ha estat sovint erràtica, i ho entenem perquè moltes vegades no tenia cap més sortida), rebuig (un professor em deia fa pocs dies: “prescriure un llibre als alumnes? Les famílies em tiraran la cavalleria per sobre!” On hem arribat?)…
No ho tenim fàcil, dèiem, però sabem del cert, i afortunadament en tenim proves palpables, que la nostra feina és apreciada, valorada i molt ben rebuda en moltíssims casos, i per tant continuem i continuarem treballant a favor de l’educació, element clau del nou país que estem construint entre tots, i de l’escola catalana.
Bon estiu!
Xavier Carrasco,
Director editorial de Text – La Galera
Comentar-vos que, des del meu àmbit lingüístic social, he aprofitat molt i treballat amb els alumnes de 3r. d’ESO les notícies setmanals. No només han servit per practicar la comprensió lectora sinó també per fer-los interessar sobre qüestions que passen al món. Ha estat una manera d’incentivar l’aprenentatge significatiu a través de fets actuals i l’esperit crític del seu entorn.
Moltes gràcies i tant de bo ho continueu fent el proper curs.
Molt Bon estiu, i continueu treballant en aquest línia.
Elsa (psicopedagoga de l’INS Estela Ibèrica de Santa Perpètua)
Moltes gràcies pel comentari!
Sí que continuarem publicant “La notícia de la setmana” el curs que ve, esperem mantenir el vostre interès i que ens continueu seguint!
Molt bon estiu!
Aquest curs he treballat amb els vostres llibres i m’ha encantat. La vostra feina com a editorial és molt valuosa i ens ajuda moltissim . Estic a favor dels llibres a l’aula, de fer projectes, utilitzar internet, tablets….., no hi ha un mètode únic. En definitiva hem de dirigir, guiar els nostres alumnes en el seu procés d’aprenentatge. Moltes gràcies i Bon Estiu!!!
Moltes gràcies, Mari Carmen!
Estem d’acord: no hi ha un mètode únic ni cal casar-se amb un sol material. En la diversitat de recursos i en la capacitat de saber-los combinar hi ha la clau de l’èxit! I en el talent i el treball, és clar.
Esperem que ens continuïs seguint! Molt bon estiu!
Moltes gràcies per les activitats La notícia de la setmana, les he aplicades en Cultura i valors ètics i van bé!
Bon estiu!
Dolors
Moltes gràcies, Dolors.
Esperem retrobar-vos el curs que ve!
Vull agrair-vos els materials tan complets , rics i interessants que ens oferiu. Són extraordinaris.
El nostre treball, el dels mestres, no seria tan productiu sense vosaltres.
Gràcies perquè estem junts en aquest mon educatiu, posant-hi el cor .
Moltíssimes gràcies, Araceli!
Comentaris com el teu són un regal per nosaltres! Esperem poder continuar mereixent la teva confiança, i et felicitem també per la feina que feu!