Cinc notícies recents per reflexionar a l’aula

Cinc notícies recents reflexionar 

Ara que s’ha acabat la Pasqua, us proposem una selecció de notícies que podeu treballar tot encarant l’últim trimestre del curs.

L’asteroide que s’ha acostat a la Terra

Dimecres 19 d’abril, l’asteroide JO25, d’uns 650 metres de diàmetre, va passar a “només” 4,5 distàncies lunars de la Terra.

Feia més de dotze anys que un asteroide d’aquesta mida no passava tan a prop del nostre planeta. Encara que una distància de quatre vegades i mitja la que ens separa de la Lluna sembli molt gran, no ho és gens si l’observem des d’una dimensió més àmplia. Si poguéssim tenir la visió de tot el sistema solar, veuríem que l’asteroide passarà “fregant” la Terra.

  • Per què els astrònoms consideren l’asteroide JO25 com a “potencialment perillós”?

L’oli de palma i la desforestació del planeta

Quan mengem hi ha una sèrie de textures i sabors que ens són molt agradables, com per exemple la sensació de les cremes de cacau quan se’ns desfan a la boca o els farcits de la pastisseria industrial.

Moltes vegades, els fabricants de certs productes aconsegueixen aquestes sensacions fent servir oli de palma en les seves receptes. L’oli de palma és un greix sòlid que es fon entre 36 i 40 graus centígrads, temperatura molt similar a la corporal humana. Això fa que es fongui de seguida quan consumim aquests aliments i notem una sensació suau i cremosa.

  • Si l’oli de palma produeix aquests matisos gastronòmics tan interessants, per què té tan mala premsa?
NOTA PER AL/LA PROFESSOR/A: L’oli de palma té dos aspectes molt negatius. El primer és que es tracta d’un oli molt ric en greixos saturats, fet que fa créixer el risc de malalties cardiovasculars en incrementar els nivells de colesterol ‘dolent’ (LDL). En segon lloc, les seves plantacions són molt extenses i, davant de tanta demanda, són la causa directa de la gran desforestació que pateixen moltes zones selvàtiques de tot el món.

Es pot dir quin és el millor restaurant del món?

El dia 5 d’abril, la revista britànica Restaurant va triar l’Eleven Madison Park (a Manhattan, Nova York) com el millor restaurant del món. Amb la diversitat de gastronomies que hi ha al món, com és possible comparar-les? També hi ha diversitat de gustos: sabors que algunes persones troben exquisits altres persones els poden trobar desagradables i fins i tot repugnants.

  • Creieu que es pot triar de forma objectiva el millor restaurant del món?

 Casar-se amb una nina

El dia 3 d’abril es va celebrar el primer matrimoni entre una persona humana i un androide. En aquesta notícia hi teniu tots els detalls.

No se’ns fa estrany que algunes persones tinguin molt d’afecte a objectes materials: una consola, un moble, una peça de roba, un peluix, un vehicle… Però això sembla anar força més enllà.

  • On hi ha d’haver el límit a l’hora d’estimar un objecte?
  • El fet que aquest androide tingui forma femenina, perjudica d’alguna manera la imatge de la dona?
  • Us sembla possible que hi hagi emocions artificials?

 Matar amb armes químiques

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El dia 5 d’abril hi va haver un atac amb armes químiques sobre Síria. Hi van morir 80 persones, entre elles molts nens i nenes. L’ONU i diferents tractats prohibeixen l’ús d’aquest tipus d’armament. El dia 7, el president dels Estats Units, Donald Trump, va ordenar un bombardeig amb míssils contra l’aeroport militar siri on es va iniciar aquest atac.

  • Per què són tan esfereïdores les armes químiques en comparació amb les armes tradicionals, quan aquestes últimes també maten, fereixen i mutilen fins i tot més que les primeres?

Save

Save

Aquesta entrada ha esta publicada en TIC. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari